Fråga facket Fråga facket

Tvärfackligt samarbete över LO-distrikt och förbundsgränser

Försäkringar Efter ett halvår av förberedelser var det i början av augusti dags för en rejäl kickoff på Skåvsjöholm för ett 20-tal uppsökare. Det handlar om att starta upp tre projekt samtidigt. Entusiasm och vilja har sprudlat under dagarna tre och projekten ska nu vara igång.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Försäkringsinformatörerna som kommer besöka arbetsplatser i Gävleborg, Uppland och Östergötland.
Försäkringsinformatörerna som kommer besöka arbetsplatser i Gävleborg, Uppland och Östergötland. Kjell Andersson

Efter ett halvår av förberedelser var det i början av augusti dags för en kickoff på Skåvsjöholm för ett 20-tal uppsökare. Det är tre projekt som nu startar upp samtidigt. Ett av projekten heter Trähästen och är ett tvärfackligt samarbete mellan GS-facket avdelning 13 i Gävleborg och Kommunal Mitt som har sitt arbetsområde i Gävleborg och Upplands läns norra delar.

De två andra projekten drivs i Upplands läns södra delar och Mellansverige. Här finns ännu fler förbundsavdelningar representerade – Målarna, Byggnads, Elektriker Fastighets, IF Metall och Transport.

Projekten vänder sig till alla anställda på arbetsplatser som har kollektivavtal. Även om du inte tillhör något fack så omfattas du ändå av kollektivavtalet som din arbetsgivare har tecknat. Under närmare två månader från augusti bokas arbetsplatser in för besök.

– Det har handlat mycket om att förbereda sig på olika sätt, fylla på kunskaperna, uppdatera men också öva på att stå inför en grupp eller genomföra ett enskilt samtal med anställd, säger Kjell Andersson, ansvarar för försäkringsverksamheten på LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg.

Under tre dagar på Skåvsjöholm har gruppen fått utbildning om avtalsförsäkringar av Lize Sarrabi från AFA, skådespelaren Ewa Carlsson tränade deltagarna att tala inför grupp samt att Annette Adelander från LO har hållt en genomgång av FF-torget – det verktyg som de tre projekten kommer registrera sina besök i.

LO-distriktet vill så här i inledningen av projektarbetet rikta ett tack till välvilliga fackavdelningar som ställer upp med bra folk. Det är avgörande.
Bli inte förvånad om någon kontaktar din arbetsplats och vill informera om kollektivavtalets värde när det gäller försäkringar.

Mona Nordin
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.