Fråga facket Fråga facket

Tobias Baudin på arbetarrörelsens dagar

Organisationsfrågor I helgen hölls arbetarrörelsens dagar i Gävleborg. Deltog gjorde LOs vice ordförande Tobias Baudin, statsekreterare Anneli Roswall Ljunggren, LOs utredare Joa Bergold och flera av länets politiker och fackliga företrädare.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs vice ordförande Tobias Baudin höll ett inspirerande tal om politikens möjligheter att påverka samhällets utveckling.
LOs vice ordförande Tobias Baudin höll ett inspirerande tal om politikens möjligheter att påverka samhällets utveckling. Foto:Viktor Rasjö

LOs vice ordförande Tobias Baudin talade bland annat om behovet av trygghet på arbetsmarknaden och ett jämlikt samhälle utan stora klyftor. Han talade om kopplingen mellan skola och tillväxt. Framför allt lyfte han frågan om full sysselsättning.

- Det återstår mycket arbete för att Sverige ska nå målet om lägst arbetslöshet i Europa till 2020.

Tobias blev imponerad av det samarbete som finns inom arbetarrörelsen i Gävleborg.

- Det är viktigt att vi träffas och klargör rollerna mellan organisationerna. Att vi tillsammans prioriterar vilka frågor vi vill driva. Framför allt är det viktigt att vi sätter mål på vart vi vill föra samhället.

Det är inte bara i Gävleborg som det facklig-politiska samarbetet fungerar bra. Tobias berättade att han senast dagen innan träffade Socialdemokraternas partistyrelse för att diskutera politiska frågor som rör LOs medlemmar.

- Jag tror på politikens möjligheter att ändra samhället för en bättre välfärd och bättre arbetsvillkor, avslutade Tobias Baudin.

Helgen hade flera bra talare.

Finansdepartementets statssekreterare Annelie Roswall Ljunggren talade om framtidens jobb och arbetsmarknad och svarade på frågor om upphandlingar.

Joa Bergold, utredare LO, talade om facklig feminism och innebörden av arbete med de frågorna.

Åke Söderman, ABF Gävleborgs ombudsman, talade om vikten av facklig-politisk utbildning.

Carina Blank, regionråd i Gävleborg, höll ett inpirerande pass om partiutveckling.

Dessutom hölls ett seminarium om region och kommunpolitik med regionråden Carina Blank, Tommy Berger och Jan Lahenkorva, samt kommunalrådet och partidistriktets vice ordförande Peter Kärnström.

Kanske var ändå intresset störst runt helgens workshop, som gick under rubriken "Tillsammans skapar vi framtidens facklig-politiska samverkan".

Arbetarrörelsens dagar har gett många nya idéer och motiverat deltagarna till fortsatt samarbete och inspirerat deltagarna att hemma fortsätta det facklig-politiska samtalet för att utveckla samhället.

Över 100 personer deltog på arbetarrörelsens dagar i Bollnäs.

Dagarna arrangerades av LO, Socialdemokraterna, ABF och SSU.

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.