Fråga facket Fråga facket

MynAK har startat i Gävle

Arbetsmiljö Under onsdagen startade Myndigheten för Arbetsmiljökunskap (MynAK) äntligen i Gävle.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Viktor Rasjö

Den borgerliga regeringens första insatser efter valet 2006 var att minska anslagen till arbetsmiljöverket samt att lägga ned Arbetslivsinstitutet. Fruktansvärt dåligt för alla ambitioner om en bra arbetsmiljö på svenska arbetsplatser.

När Socialdemokraterna fick makten har LO tryckt på för att förbättra förutsättningarna i arbetsmiljöarbetet. Socialdemokraterna har svarat genom ökade anslag till arbetsmiljöverket vilket resulterat i fler arbetsmiljöinspektörer och fler inspektioner på arbetsplatser runt om i landet.

Regeringen beslutatade även att instifta en ny myndighet för arbetsmiljökunskap, förkortat MynAK, som har flera uppgifter. Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister invigningstalade och berättade några av uppdragen som myndigheten får:

- MynAK ska samla och tillgängliggöra arbetsmiljöforskning så att den kan tillämpas ute på arbetsplatserna. Dessutom ska myndigheten utvärdera det som regeringen och andra statliga myndigheter gör när det gäller arbetsmiljöpolitiken och sist men inte minst, fungera som ett nav för arbetsmiljöfrågor, både nationellt och internationellt,  sa bland annat Ylva Johansson.

Ny generaldirektör blir Nader Ahmadi, tidigare prorektor vid högskolan. LO-distriktet har tidigare bjudit in Nader på olika sammankomster och vi ser fram mot att stötta honom och den nya myndigheten i deras arbete för en bättre arbetsmiljö. Just det arbetet som kanske fackföreningsrörelsen i allmänhet och våra förbundsavdelningar i synnerhet, prioriterar högst.

Välkomna till LO-distriktet MynAK!

Fotnot: Alliansen säger att de vill lägga ned den nya myndigheten om de vinner valet. Vad har de emot ett samlat arbete för en bättre arbetsmiljö?

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.