Fråga facket Fråga facket

Deltidsarbete skapar fattigpensionärer

Jämställdhet Kvinnor i arbetaryrken har allra lägst lön och därmed lägst pension. I Dalarna tjänar arbetarkvinnor i genomsnitt 21 267 kronor i månaden, jämfört med männen som har 27 824 kronor. I Gävleborg tjänar arbetarkvinnor i genomsnitt 22 244 kronor i månaden, jämfört med männen som har 28 500 kronor. Det visar siffror som LO tagit fram.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Arbetarkvinnor som är nyblivna pensionärer har i genomsnitt en pension på 16 100 kronor i månaden före skatt.
Arbetarkvinnor som är nyblivna pensionärer har i genomsnitt en pension på 16 100 kronor i månaden före skatt. Foto: Lars Forsstedt

Svårt att vara ekonomiskt självständig

I den offentliga statistiken räknas kvinnors löner om till heltidslön. Men nära hälften av LO-kvinnorna arbetar deltid. För många är därför den faktiska lönen betydligt lägre. Därför granskar LO särskilt hur mycket arbetstiden påverkar kvinnors lön varje månad.

- Med en månadslön på ungefär 22 000 kronor är det svårt att vara ekonomiskt självförsörjande. Risken är att deltidsarbetande kvinnor i arbetaryrken blir framtidens fattigpensionärer, om inte löner och arbetsvillkor ändras, säger Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg. 

Längst ned på pensionsskalan

Eftersom pensionen är en direkt spegling av arbetslivet hamnar LO-kvinnorna lägst på pensionsskalan. För den som nyligen lämnat yrkeslivet blir den totala pensionen i genomsnitt 16 100 kronor i månaden.

- För att uppnå jämställda och jämlika pensioner är det viktigaste att både kvinnor och män i arbetaryrken har bra jobb, med bra löner och en hållbar arbetsmiljö som gör det möjligt att jobba ett helt arbetsliv, säger Mats Eriksson.

Därför vill LO att:

  • Heltid ska vara norm på arbetsmarknaden och anställningstryggheten ska stärkas.
  • Lägstalönerna ska prioriteras och löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska utjämnas.
  • Statens inbetalningar till den allmänna pensionen ska öka och kollektivavtalad tjänstepension ska räknas på hela arbetslivet.

Läs rapporten här 

För ytterligare information kontakta:

Mats Eriksson, ordförande för LO-distrikten i Dalarna och Gävleborg

Telefon 070-780 27 00

 

 

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.