Fråga facket Fråga facket

Äntligen bättre A-kassa

Arbetsmarknad LO-distriktet är glada att A-kassan i veckan har höjts rejält. Därför har en insändare skickats ut som publicerats i DD, GD och Hela Hälsingland.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Bygget på ett säkrare socialförsäkringssystem fortsätter.
Bygget på ett säkrare socialförsäkringssystem fortsätter. Foto: Lars Forsstedt

Här är insändaren:

Den socialdemokratiskt ledda regeringen höjer i veckan A-kassan. Detta innebär en större trygghet för LO:s medlemmar som är arbetslösa eller känt rädsla för att förlora arbetet.

A-kassans tak höjs de första 100 dagarna från 680 kronor till 910. Från dag 101 höjs taket till 760 kronor. Tidigare fick bara de med 18 700 kronor eller mindre en ersättning på 80 procent.

Det innebar att mindre än tio procent av dem som fick A-kassa hade en ersättning på 80 procent. Det var helt oacceptabelt och var ett resultat av att A-kassan inte höjts sedan 2002.
Nu får medlemmar i A-kassan som har en lön upp till på 25 025 kronor få 80 procentig ersättning. Skillnaden blir alltså över 6 000 kronor i månaden innan skatt för någon som tjänar över 25 000 kronor i månaden.

Socialdemokraterna har förklarat att deras mål är att 80 procent av alla löntagare ska få 80 procentig ersättning av A-kassan vid arbetslöshet.
Det är något vi också vill se blir verklighet. Det ska inte krävas några privata försäkringar för LOs löntagare för att komplettera a-kassan som försäkring vid arbetslöshet.

Samtidigt återstår svåra utmaningar för socialförsäkringssystemet vid arbetslöshet. I dag är det bara cirka 90 000 av landets nästan 400 000 arbetslösa som får ut ersättning för arbetslöshet.
En orsak är att en del arbetslösa inte är med i A-kassan. En annan orsak är att många arbetslösa inte lyckas leva upp till de arbetsvillkor som krävs för att få a-kassa. Krav som den borgliga regeringen också skärpte.

Vi är glada att LO:s hårda och målinriktade arbete för en förbättrad A-kassa nu ger resultat i att regeringen förbättrar tryggheten för de som drabbas av arbetslöshet.

Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg
Lena Johnsson, vice ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Länk till Gefle Dagblad

Länk till Dalademokraten

Länk till Hela Hälsingland

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.