Fråga facket Fråga facket

Annika Strandhäll på LO-Folksam Forum

Försäkringar På LO-Folksams Forum deltog 45 personer och fick lyssna på Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, Folksams välfärdsutredare Håkan Svärdman och LO-distriktets försäkringsansvariga Kjell Andersson.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Frågepanel bestående av Handels Poul-Erik Jensen, Kommunals Cilla Rohdin, Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och LOs moderator Viktor Rasjö.
Frågepanel bestående av Handels Poul-Erik Jensen, Kommunals Cilla Rohdin, Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och LOs moderator Viktor Rasjö. Foto: Kjell Andersson

Det var en entusiastisk grupp deltagare som lyssnade på socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Annika pratade bland annat om socialförsäkringar och pensioner.

- Ingen sjuk ska tvingas att bli utförsäkrad, men det är svårt att göra förändringar med en borglig budget. Vårbudgeten hade heller inte utrymme till större förändringar, sa Annika Strandhäll.

Däremot arbetar regeringen på flera förslag till budgeten för 2016. Sjukförsäkringen kommer påverkas. Ministern såg inte bara problem med utförsäkringarna.

- Ett problem är de skenande sjukskrivingarna för kvinnor när det gäller ångest, depression och stress. Där måste vi komma till rätta med en bättre arbetsmiljö.

Annika talade också mycket om rehabiliteringskedjan som alliansen införde. Något som snarare beskrivs som en "utslussningskedja".

- Det är märkligt hur det kan införas en rehabiliteringskedja som nästan helt saknar rehabiliteringsåtgärder, sa Annika och fortsatte:

- Vi får titta på rehabiliteringsavtal för kommuner och landsting så att de sjuka kan få rätt stöd och hjälp för att kunna komma tillbaka i arbete.


Folksams välfärdutredare Håkan Svärdman talade om utmaningarna för välfärden framåt. Inte minst gällande pensionsåldern och ett ökat antal pensionärer.

- Idag är det strax över 30 pensionärer på hundra arbetande. Den siffran kommer fördubblas framåt om ingenting görs. Det blir i förlängningen ohållbart, sa Håkan Svärdman.

Samtidigt kunde konferensdeltagarna konstatera att med dagens arbetsmiljö så är det allt för många som inte ens klarar att arbeta tills de fyller 65.


LO-distriktets föräkringsansvariga Kjell Andersson talade om de nya grundutbildningarna för försäkringsinformatörer och hur arbetet bedrivs i LO-Folksam kommittén.

Förläsningarna från LOs Kjell Andersson och Folksams Håkan Svärdman finns att ladda ned:

 

LOs Kjell Anderssons föredrag (pdf) 

Folksams Håkan Svärdmans föredrag (pdf)

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.