Fråga facket Fråga facket

Skrota Fas 3 - inför plusjobb

Arbetsmarknad Trots att riksdagen i juni 2011 stoppade anvisningarna till Fas 3 fortsätter deltagarna att strömma in. LO presenterar nu Plusjobb som alternativ till den hårt kritiserade Fas 3.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO ser Plusjobb som ersättare för Fas 3.
LO ser Plusjobb som ersättare för Fas 3. Foto: Lars Forsstedt

Slopa Fas 3 i Gävleborg – inför plusjobb

- Vi har under lång tid framför kritik mot Fas 3, nu är det dags att den tas på allvar. Det är helt oacceptabelt att människor får arbeta utan lön. Vi vill se ett återinförande av Plusjobben som den borgerliga regeringen skrotade 2006, säger Viktor Rasjö, ombudsman LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg.

I riket befann sig så många som 35 321 personer i Fas 3 i december 2013 och enligt Arbetsförmedlingens prognoser fortsätter siffran att stiga. I december 2013 fanns 1 741 deltagare i Fas 3 i Gävleborg. I samma takt stiger kritiken mot Fas 3. Programmet ger helt enkelt inte de resultat som var tänkt. De som befinner sig i Fas 3 har i snitt varit inskrivna hos arbetsförmedlingen i sju år.

- Vi har på punkt efter punkt visat att Fas 3 inte fungerar. Det är helt enkelt en usel åtgärd som varken tar hänsyn till individen eller arbetsmarknaden, säger Viktor Rasjö

Satsa på Plusjobb

80 procent av deltagarna är åter i Fas 3 efter två år, många känner att de ger upp och somliga blir hänvisade till försörjningsstöd samtidigt som de utför vanliga arbetsuppgifter hos anordnare. LO föreslår nu istället en satsning på subventionerade anställningar.

- Nu vill vi se en aktiv arbetsmarknadspolitik med Plusjobb. De ska få en avtalsenlig lön som går att leva på. De ska få riktiga arbetsuppgifter som ger erfarenhet och kontakt med en riktig arbetsgivare. Det har tidigare visat mycket bättre resultat, säger Viktor Rasjö.

Plusjobb innebär att staten helt lönesubventionerar jobb som finns inom den offentliga sektorn för dem som står längst från arbetsmarknaden. Kostnaden beräknas stanna under två miljarder per år vilket är mindre än vad Arbetsförmedlingen i snitt skickat tillbaka till staten i oanvända resurser de senaste åren.

- LO anser att en satsning på Plusjobb är en nödvändig samhällsinvestering, avslutar Viktor Rasjö.

Rapporten Fas 3 eller Plusjobb i Gävleborg? (pdf)

Slopa Fas 3 i Dalarna – inför plusjobb

- Vi har under lång tid framför kritik mot Fas 3, nu är det dags att den tas på allvar. Det är helt oacceptabelt att människor får arbeta utan lön. Vi vill se ett återinförande av plusjobben som den borgerliga regeringen skrotade 2006, säger Lena Johnsson vice ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg.

I riket befann sig så många som 35 321 personer i Fas 3 i december 2013 och enligt Arbetsförmedlingens prognoser fortsätter siffran att stiga. I Dalarnas kommuner befann sig 762 personer i Fas 3 i december 2013. I samma takt stiger kritiken mot Fas 3. Programmet ger helt enkelt inte de resultat som var tänkt. De som befinner sig i Fas 3 har i snitt varit inskrivna hos arbetsförmedlingen i sju år.

- Vi har på punkt efter punkt visat att Fas 3 inte fungerar. Det är helt enkelt en usel åtgärd som varken tar hänsyn till individen eller arbetsmarknaden, säger Lena Johnsson.

Satsa på Plusjobb

80 procent av deltagarna är åter i Fas 3 efter två år, många känner att de ger upp och somliga blir hänvisade till försörjningsstöd samtidigt som de utför vanliga arbetsuppgifter hos anordnare. LO föreslår nu istället en satsning på subventionerade anställningar.

- Nu vill vi se en aktiv arbetsmarknadspolitik med Plusjobb. De ska få en avtalsenlig lön som går att leva på. De ska få riktiga arbetsuppgifter som ger erfarenhet och kontakt med en riktig arbetsgivare. Det har tidigare visat mycket bättre resultat, säger Lena Johnsson.

Plusjobb innebär att staten helt lönesubventionerar jobb som finns inom den offentliga sektorn för dem som står längst från arbetsmarknaden. Kostnaden beräknas stanna under två miljarder per år. Det är upp till politikerna att finansiera. Men det är mindre pengar än vad arbetsförmedlingen i snitt skickat tillbaka till staten i oanvända resurser de senaste åren.

- LO anser att en satsning på Plusjobb är en nödvändig samhällsinvestering, avslutar Lena Johnsson.

Rapporten Fas 3 eller Plusjobb i Dalarna? (pdf)

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.