Fråga facket Fråga facket

Facket på sommarjobbet 2015

LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg besökte vecka 26 och 28 hela 419 arbetsplatser för att träffa sommarjobbare. Det hittades ovanligt få felaktigheter.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Viktor Rasjö

- Vi ser att arbetsgivarna i år verkligen har försökt få sommarjobbarna att trivas, säger Lovisa Englund(bilden) från LO-distriktets regionala ungdomskommitté.

Det vanligaste felet är avsaknad av anställningsbevis. Ett anställningsbevis ska innehålla bland annat arbetsuppgifter, arbetstider, start och slutdatum samt din lön.


- Det här är saker som kan missuppfattas och är därför viktiga både för arbetsgivare och sommarjobbare. Utan anställningsbevis har vi ibland varit med om tvister på vilken som egentligen var den sista arbetsveckan på sommarjobbet, säger Lovisa Englund.

Andra fel som påträffats är en arbetsgivare som tillämpade ”flytande arbetstid”. Det innebar för arbetsgivaren att sommarjobbaren skulle vara kvar på arbetsplatsen och bli helt klar med uppgiften, även om arbetstiden var satt till klockan 17.00.

- Det är så klart oacceptabelt. Det finns inga sådana flytande arbetstider enligt avtal. Om arbetsgivaren vill att sommarjobbaren ska arbeta övertid så får de först fråga sommarjobbaren om personen vill och kan jobba över, därefter ska både lön och övertidsersättning betalas ut, säger Lovisa Englund.

 

Ett annat problem som stötts på även detta år är unga under 16 år som hanterat pengar. Arbetsmiljöverket kräver att du ska vara 18 år för att hantera pengar, men en 16-åring får också hantera pengar om det finns någon myndig person i närheten.

- I år har vi hittat några 15-åringar som tyvärr hanterat pengar. Men i alla de fall där arbetsgivaren har fått fel påpekade, så har de åtgärdat felen, vilket känns bra, säger Lovisa Englund.

Tidigare år har LO-distriktet hittat på grövre fel. Det har handlat om att från svartjobb till arbetstider som blivit inställda vid dåligt väder. Så detta är ett klart steg framåt från arbetsgivarna i Gästrikland.

- Trots att vi besökt 419 arbetsplatser så vet vi att vi bara skrapat på ytan. Men vi håller öppet Fackets Hjälptelefon 020-56 00 56 hela sommaren. Dit är både sommarjobbare och arbetsgivare välkomna att ringa om de vill ha hjälp eller har frågor de undrar över, avslutar Lovisa Englund.

 

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.